Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Το Πάσχα πλησιάζει! Διακοσμήστε το σπίτι σας με την τεχνική του decoupage

Χάρτινο κουτί με συνδυασμό χαρτιών και βερνικιών
Decoupage είναι η τεχνική με την οποία διακοσμούμε ένα οποιοδήποτε αντικείμενο, κολλώντας πάνω του κομμένα χαρτιά. Στην Ευρώπη έχει ρίζες 300 χρόνια πριν στη Βενετία. Ωστόσο, η γέννηση του decoupage όπως το γνωρίζουμε πρακτικά σήμερα σχετίζεται με τον XVII αιώνα. Τότε έγιναν δημοφιλή τα έπιπλα που προέρχονταν από την  ανατολή, τα οποία είχαν τελικό φινίρισμα από βουλοκέρι. Έτσι οι βιοτέχνες της Βενετίας άρχισαν να παράγουν έπιπλα απομιμούμενα το απόμακρο ανατολικό βουλοκέρι λεγόμενο lacca contrafatta – απομίμηση λάκας. 

Κάποιοι μαθητευόμενοι χρωμάτιζαν  αντίγραφα έργων και σχεδίων δημοφιλών καλλιτεχνών της εποχής. Τα χρωματισμένα σχέδια τα έκοβαν, κολλούσαν τις συνθέσεις πάνω στα αντικείμενα που ήθελαν να διακοσμήσουν και τα κάλυπταν με πολλές στρώσεις από βερνίκι. Με αυτόν τον τρόπο κατασκεύαζαν έπιπλα καθώς και διάφορα μικροπράγματα που έμοιαζαν με τα δημοφιλή αντικείμενα που εισάγονταν από την Κίνα και την Ιαπωνία.

Γυάλινο τασάκι με κρακελέ
Στις μέρες μας το decoupage συνδυάζεται με πολλές άλλες τεχνικές και προσφέρει μια απίστευτη ελευθερία έκφρασης, καθώς δεν είναι απαραίτητο να είσαι ζωγράφος, αλλά ούτε και να γνωρίζεις τις λεπτομέρειες κάθε τεχνικής, για να δημιουργήσεις κάτι όμορφο. 

Είναι ιδανική τεχνική για γιορτινές διακοσμήσεις. Μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους διακοσμητικά ή χρηστικά αντικείμενα και ανάλογα με τα σχέδια που θα επιλέξετε, μπορείτε να δώσετε μοναδική όψη σε ξύλινα ή χάρτινα κουτιά, πιατέλες, βάζα, κεριά, γλάστρες, κορνίζες, καθρέφτες κ.ά.

Λίγη φαντασία, διάθεση και οι βασικές τεχνικές είναι αρκετά για να ξεκινήσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου